Produkty wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych z województwa świętokrzyskiego, kuchnia polska regionalna

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
//-->PRODUKTYWPISANE NALISTĘ PRODUKTÓWTRADYCYJNYCHZ WOJEWÓDZTWAŚWIĘTOKRZYSKIEGOKLAWISZ CTRL + KLIKNIĘCIE W NAZWĘ PRODUKTU ZAPROWADZI DO JEGO OPISUPRODUKTY MLECZNE•JĘDRZEJOWSKI TWAROŻEK ŚMIETANKOWYMIĘSO ŚWIEŻE I PRODUKTY MIĘSNE•••••••••••••DZIONIE RAKOWSKIESALCESON KUROZWĘCKIKIEŁBASA SWOJSKA WĄCHOCKA HYCOWANASALCESON OZORKOWY WIEJSKICHMIELNICKA GĘŚ PIECZONAKIEŁBASA BIAŁA PARZONA Z WĄCHOCKAPOLĘDWICA TRADYCYJNA Z WĄCHOCKASZYNKA SZNUROWANA WĄCHOCKAKIEŁBASA ŁOSIEŃSKAPOLĘDWICZKI ŚWIĄTECZNE PROKOPASALCESON CWANIAK Z ŁOSIENIAKIEŁBASA SWOJSKA Z KUNOWAKIEŁBASA RADOSZYCKA••••••••••FASOLA KORCZYŃSKAKASZA JAGLANA GIERCZYCKAKONFITURY Z JARZĘBINYSER JABŁECZNYWIŚNIA SOKOWA NADWIŚLANKATRUSKAWKA BUSKA FAWORYTKACZERKIESKA MĄKA ORKISZOWATRUSKAWKA BIELIŃSKASUSZ OWOCOWY DĘBNIACKIJABŁKA SANDOMIERSKIEINNE PRODUKTY•FARSZ Z KASZY GRYCZANEJPRODUKTY RYBOŁÓWSTWA•••••KARP MAŁYSZYŃSKIKARP Z RUDY MALENIECKIEJKARP Z OKSYRYTWIAŃSKI KARPKARP Z WÓJCZYORZECHY, NASIONA, ZBOŻA, WARZYWA I OWOCEWYROBY PIEKARNICZE I CUKIERNICZEMIODY•••••••••CHLEB WIEJSKI KONECKIPIERNIK Z ŻYTNIEJ MĄKICHLEB BODZENTYŃSKIPLACEK SPOD KAMIENIAWÓLECKA CHAŁKA PLECIONAGRYSKA Z BLIŻYNACHLEB IWAŃSKIKRÓWKA OPATOWSKASZCZODROKI••ŚWIĘTOKRZYSKI MIÓD SPADZIOWYFAŁKOWSKI MIÓD WIELOKWIATOWYOLEJE I TŁUSZCZE•••PIŃCZOWSKI OLEJ Z LNICYSANDOMIERSKI OLEJ RZEPAKOWYMASŁO JĘDRZEJOWSKIEGOTOWE DANIA I POTRAWY••••••ZALEWAJKA ŚWIĘTOKRZYSKAKUGIEL Z CZERMNAPRAZOKIFITKA KAZIMIERSKASŁUPIAŃSKI SIEKANIEC DWORSKIRAKOWSKI ZIEMNIAK PIECZONYNAPOJE••••KWAS BURAKOWY PO WZDOLSKUSOK Z CZARNEJ JAGODY Z LIPOWSKICHLASÓWKAMCIA – MOSKORZEWSKA NALEWKAMIĘTOWAOPATKOWICKIE WINO CHLEBOWEZALEWAJKA ŚWIĘTOKRZYSKAWpisana na Listę Produktów Tradycyjnych w dniu 6 września 2006 r. w kategorii gotowe dania ipotrawy.Według dr Jana Dekowskiego zalewajka po raz pierwszypojawiła się w Łodzi w drugiej połowie XIX w., gdzie mówiono o niej:Ozalewajko, potraw królowo kto ciebie jada, ten czuje się zdrowo.Była topotrawa chłopska, ze względu na swą prostotę i sytość. Z czasem zaczęłabyć też popularna w kieleckim i na Kujawach. W Jędrzejowskim iPińczowskim nazywano ją też(…) „lurę” z dzikiego zielska zaprawionąmlekiem.Na przełomie XIX i XX wieku zawędrowała zalewajka zkieleckiego do Zagłębia Dąbrowskiego przez migrujących robotników,szukających pracy i mieszkania w górniczym okręgu. Potrawa ta była:prosta w przygotowaniu, tania, a jak jeszcze dodało się kiełbasy alboboczku, to dobrze zaspokajała apetyt.Żur przygotowywano w domach wewłasnym zakresie. W świętokrzyskim jest wciąż zupą bardzo popularną,a przepis na jej przygotowanie przechodzi z pokolenia na pokolenie.Przepis:Składniki:75dag ziemniaków, butelka żuru 0,5l, 2 średnie cebule, 4 ząbki czosnku, 20dag kiełbasy wędzonej lub białejalbo boczku wędzonego (wkładka), śmietana, liść laurowy, ziele angielskie (3-4) ziarenka, sól i pieprz dosmaku, słonina do kraszenia (ok. 5dag), 2-3 kapelusze grzybów suszonych (niekoniecznie)Przygotowanie:Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, cebulę i czosnek siekamy. Do garnka z gotującą wodą wkładamyziemniaki, kiełbasę lub boczek wędzony w kawałkach, cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i (ewentualnie)namoczone wcześniej grzyby. Żur dokładnie mieszamy z 3-4 łyżkami śmietany, dodajemy posiekany czosnek.Gdy ziemniaki będą jeszcze lekko twarde wlewamy przygotowaną wcześniej mieszankę (żur, śmietana iczosnek). Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Okraszoną zarumienioną słoninką zalewajkęświętokrzyską serwujemy w głębokich talerzach. Z chlebem lub bez. Smacznego!PRODUCENT/WNIOSKODAWCA:Magdalena StępieńOs. Na stoku 67/425-408 Kielcetel. 603 353 585FASOLA KORCZYŃSKAWpisana na Listę Produktów Tradycyjnych w dniu20 kwietnia 2007 r. w kategorii orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce .Najpopularniejszą odmianą fasoli w okolicach Nowego Korczyna był i jest Piękny Jaś karłowybiczykowy. Tę odmianę fasoli w okolicach nowego Korczyna naszeroką skalę zaczęto uprawiać w latach 70-tych XX w. Warunkiuprawy tej odmiany były tak dobre i uzyskiwano tu tak dorodneokazy fasoli, że odmianę pochodząca z tego regionu zaczętonazywać „fasolą korczyńską”. Nazwa pochodzi od nazwy gminy -Nowy Korczyn. Uprawy fasoli rozprzestrzeniły się na obszarze, naktórym można było uzyskać jej odpowiednią jakość i pożądaneparametry. Obszar ten obejmuje obecnie pięć gmin. Fasola jestrośliną ciepłolubną i bardzo wymagającą w stosunku dotemperatury. W tej części Ponidzia, występuje mikroklimatcharakteryzujący się dłuższym niż na okolicznych obszarachokresem wegetacji, wyższymi średnimi temperaturami, szczególniew miesiącach wiosennych. Warunki te sprzyjają uprawie fasoli Jaś.Mało jest obszarów w Polsce, gdzie urośnie i wyda plon. W początkach lat osiemdziesiątych blisko 50% areałuuprawy fasoli całego województwa znajdowało się w gminie Nowy Korczyn. Z tego około 80 % powierzchnizasiewów zajmowała fasola biczykowa – Piękny Jaś, pozostałą część stanowiły odmiany średnionasienne,także o nasionach kolorowych.Trudno jest ustalić skąd został pozyskany pierwszy materiał siewny. Wiadomo, że obecnie nieprowadzi się hodowli zachowawczej tej fasoli, z tego względu nasion nie można nabyć w sklepachrozprowadzających materiał siewny.PRODUCENT/WNIOSKODAWCA:Wiesław TrelaStowarzyszenie Producentów Fasoli w Nowym Korczynieul. Krakowska 128-136 Nowy Korczyntel. 41 3771 399, 601 575 652KASZA JAGLANA GIERCZYCKAWpisana na Listę Produktów Tradycyjnych w dniu 20 kwietnia 2007 r. w kategorii orzechy, nasiona,zboża, warzywa i owoce.W utworzonym 1918 roku w Puławach PJGW powstałmiędzy innymi oddział zbóż a jedną z ważnych pozycji zajęłoproso. W 1921 r. Stefan Jacobson (wieloletni współpracownikJaniszów) utworzył Sandomierską Hodowlę Roślin z siedzibą wKrukowie, a następnie – wspólnie z Augustem Łempickim -rozszerzyli zakres prac hodowlanych na majątek Gierczycki.Głównym zadaniem tej firmy była hodowla buraków cukrowych,ale hodowano tam także inne gatunki roślin uprawnych. Międzyinnymi w oparciu o materiały hodowlane z Puław prowadzonouprawę prosa. W 1944 roku, Gierczyce znalazły się w rejonieprzyczółka sandomierskiego i większość materiałów hodowlanychzostało zniszczonych podczas ciężkich walk wojennych. Niektóremateriały roślin rozmnażane były w sąsiedniej Łukawce. Materiałyte udało się zebrać i ukryć Państwu Klabińskim w Ostrowcu Św. Wmiejsce zniszczonych Gierczyc utworzono stację hodowli roślin Jasice.Uratowane materiały hodowlane prosa i innych gatunków roślin ulokowano w tutejszej stacji. W1955 roku wydany został dekret o nasiennictwie, na mocy którego powstał krajowy rejestr odmian roślinuprawnych. W związku z tym zgłoszono do tego rejestru kilka odmian roślin m.in. kupkówkę, koniczynę białąi proso. Ponieważ jak wspomniano wyżej, materiały hodowlane pochodziły z Gierczyc – odmianie tej nadanonazwęgierczyckie.Z biegiem czasu, po wielu zmianach organizacyjnych, materiały prosa gierczyckiegoznalazły się w Śmiłowie, dlatego do dziś prowadzona jest w tej stacji hodowla zachowawcza prosagierczyckiego.Ziarnoprosa gierczyckiegostosuje się przede wszystkim do wytwarzania kaszy jaglanej z racjiniepowtarzalnych walorów dietetycznych i smakowych, która ma duże zastosowanie w żywieniu. Kaszajaglana jest obecnie u nas niemal zapomniana. Szkoda, bo jest to kasza bardzo wartościowa pod względemodżywczym, a ponadto jest bardzo smaczna. Można ją jadać ugotowaną na sypko np. z mlekiem, może służyćjako dodatek do zup, różnych mięs, sosów. Można ją również zapiekać z różnymi owocami i podawać jakodeser. Wykorzystywana jest również jako farsz do pierogów, gołąbków.PRODUCENT/WNIOSKODAWCA:Teresa Kmiecicka„Jaglana Gierczycka”Lisów 5027-532 Wojciechowicetel. 15 861 43 43 [ Pobierz całość w formacie PDF ]