Przepis - Alinazik, Kuchnia turecka

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
ALİNAZİK
Danie składające się z mielonego mięsa i
bakłażana z dodatkiem jogurtu z czosnkiem.
Konkretne, pikantne, wspaniale łączy się z
łagodnym jogurtem. Najlepiej podawać ze
świeżym chlebem.
Składniki (dla 2 osób):
2 bakłażany średniej wielkości
300-400 g mielonej wołowiny lub baraniny
( w zastępstwie może być indyk)
1-2 cebule
4-5 ząbków czosnku
pudełko jogurtu (ok300 ml)
masło
olej z oliwek
sól, pieprz
kmin rzymski
papryka suszona w płatkach (może być w chili w proszku, lub kilka pestek chili)
Sposób przyrządzenia:
Bakłażany opalić na grillu lub kuchence gazowej tak aby zmiękły, obrać ze spalonej skóry pod
bieżącą wodą, pokroić na małe kawałki i lekko posolić.
Rozgrzać oliwę, wrzucić cebulkę pokrojoną w kostkę, kiedy się zeszkli wrzucić mięso. Przyprawić
kminem, solą, pieprzem i papryką. Pod koniec smażenia do mięsa dodać 2 łyżki masła dla
wyjątkowego smaku.
Bakłażana należy podsmażyć chwilę na osobnej patelni lub dodać do mięsa pod koniec smażenia.
Mięso i bakłażana ułożyć na talerzu i polać jogurtem ze startym czosnkiem.
Można również zrobić odwrotnie – czosnek dodać do mięsa, a danie polać czystym jogurtem.
Potrawę można również wzbogacić o pomidory (bez skórki) które wówczas należy usmażyć z
bakłażanem lub mięsem.
W skrócie - opalić bakłażany, obrać ze skóry, pokroić, posolić i podsmażyć; mięso usmażyć z
cebulką i przyprawami; całość polać jogurtem ze startym czosnkiem.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]