Przepis na domowe piwo, KUCHNIA ;), Przepisy na miody pitne

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
PIWO
Piwo - jest to napój alkoholowy o niewielkiej zawartości alkoholu etylowego (około 5% -
7%), uzyskuję się go w wyniku fermentacji alkoholowej brzeczki piwnej, otrzymywanej ze
zbóż - przeważnie jęczmienia (lecz także pszenicy), napój ten nie jest poddawany destylacji.
Jego produkcja raczej przypomina wyrób wina, gdyż piwo powstaje także w wyniku
fermentacji.
Pogląd iż piwo jest produktem fermentacji chmielu jest mylny, ponieważ sam chmiel nie
ulega fermentacji (wręcz ją zatrzymuje). Chmiel (w przypadku jasnych i klarownych piw w
postaci granulek) jest tylko dodawany jako przyprawa do piwa nadając mu charakterystyczny
gorzki ale zarazem przyjemny dla koneserów piwa smak:) Posiada on także właściwości
konserwujące.
Najprostsza definicja mówi że piwo to przefermentowany wywar ze skiełkowanego
jęczmienia (czasem dodatkowo prażonego lub też pszenicy jeśli chodzi o piwa pszeniczne),
doprawiany na koniec chmielem dla smaku i aromatu.
W praktyce rozróżnia się piwa jasne i ciemne, a w zależności od zawartości alkoholu i
składników rozpuszczalnych (tzw. ekstraktu) - lekkie, pełne i mocne a czasem nawet zabójczo
mocne:)
Na rynku oczywiście pojawia się wiele trunków tego rodzaju a także jego modyfikacji - piwo
smakowe tzw. z sokami, lub piwa aromatyczne np. imbirowe a także piwa bezalkoholowe,
które powinny się nazywać nisko-alkoholowe ponieważ w rzeczywistości zawierają
niewielkie ilości alkoholu etylowego. Najlepsze oczywiście jest klasyczne piwo ciemne lub
jasne okraszone pięknym chmielowym zapachem :)
[ Pobierz całość w formacie PDF ]