Przepisy-Desery, Przepisy kulinarne

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Deser ze śliwkami
500 g. suszonych śliwek, 2 łyżki masła,
75 g. ryżu,
laska wanilii, 1/2 l. mleka, 3 białka,
150 g. cukru, wiśniówka.
Ryż opłukać, gotować przez 3 minuty w wodzie bez soli. Odcedzić, przelać zimn wod.
Podgrzać mleko, wrzucajc do niego miższ z przeciętej na pół wanilii. Gdy zacznie wrzeć, wsypać
ryż. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu przez 35 minut. Kiedy ryż się ugotuje, dodać do niego
połowę cukru, łyżkę masła i wymieszać.
Ze śliwek usunć pestki. Naczynie do zapiekania posmarować lekko masłem i przełożyć do niego ryż;
na środku ułożyć śliwki i polać niewielk ilości wiśniówki. Białka ubić na sztywn pianę, dodajc
pozostał część cukru. Wyłożyć pianę na śliwki. Zapiekać na złotawy kolor w niezbyt gorcym
piekarniku przez 15 minut. Deser podawać ciepły.
NASZA RADA :
Aby deser nabrał bardziej wykwintnego charakteru, do piany można dodać łyżeczkę wiórków
kokosowych.
Rogi obfitości
125 g. mki, 2 jajka,
1 łyżka oleju lub oliwy,
2 łyżki masła,
2 łyżki cukru pudru,
szklanka mleka,
sól,
pół szklanki śmietany kremówki,
owoce kandyzowane lub z konfitur,
cytryna.
Mkę wsypać do miski, dodać ubite jajka i olej. Wszystkie składniki wymieszać, dolewajc powoli
mleko. Gdy ciasto będzie gładkie, dodać szczyptę soli i drobno utart skórkę z cytryny.
Odrobinę masła roztopić na patelni. Usmażyć naleśniki na złoty kolor.
Śmietanę ubić, w trakcie ubijania dodajc cukier. Owoce pokroić w kostkę. 2/3 wymieszać ze
śmietan.
Naleśniki zrolować w rożki i napełnić je śmietanowym kremem. Przybrać pozostałymi owocami,
posypać cukrem.
Smażone banany
4 banany,
50 g masła,
1/4 l wina deserowego,
1/2 łyżeczki cynamonu,
Obrane i pokrojone wzdłuż banany posypać cukrem, smażyć na maśle na złoty kolor. Dodać
cynamonu, odrobinę wina i gotować ok. 5 minut na małym ogniu.
Podawać polane gorcym winem.
Bowle z brzoskwiniami
1 puszka brzoskwiń, 1 butelka (0,7 l.) białego wytrawnego wina(np.Chardonnay)
1/2 szklanki likieru pomarańczowego(np.Curacao Triple Sec).
Brzoskwinie osczyć z zalewy, pokroić na czstki i włożyć do dużego szklanego naczynia. Wlać wino,
likier i wymieszać. Wstawić do lodówki na 2 godz. Do pucharków przełożyć czstki brzoskwiń i zalać
alkoholem.
Powidłowy zefir
1 szklanka gęstych powideł śliwkowych, 4 białka,
10 łyżek śliwowicy(100ml.),
12 biszkoptów.
PRZYBRANIE :
po 4 śliwki z jasn i ciemn skórk (np.mirabelki i węgierki)
Białka ubić na sztywn pianę. Powidła dokładnie zmiksować ze śliwowic, dodać białka i miksować
tak długo, aż wytworzy się puszysty krem. Każdy pucharek wyłożyć 3 biszkoptami, zalać części
kremu i wstawić do lodówki. Deser podawać ozdobiony czstkami śliwek i reszt kremu.
Galaretka na białym winie
2 opakowania galaretki cytrynowej,
1 butelka białego wina(0,7l),
20 dag mandarynek.
PRZYBRANIE :
8 wiśni koktajlowych.
Wino podgrzać do temp. 60 st.C i rozpuścić w nim
galaretkę, stale mieszajc. Następnie ostudzić j w
lodówce. Mandarynki umyć, obrać i podzielić na czstki.
Przed podaniem galaretkę posiekać, przełożyć do
pucharków razem z mandarynkami i udekorować wiśniami. Sorbet z mango. Ü2 owoce mango(60
dag),
10 łyżek (100 ml) Campari,
6 łyżek (60 ml) likieru pomarańczowego(np.Curacao Triple
Sec),
1 łyżka skórki pomarańczowej.
PRZYBRANIE :
kilka czstek mango lub pomarańczy.
Mango umyć, obrać, przekroić na pół i usunć pestki.
Miższ zmiksować ze skórk pomarańczow, wlać
Campari oraz likier pomarańczowy i jeszcze raz
zmiksować. Sorbet przelać do metalowego pojemnika i
zamrażać 3-4 godz. Podawać w puczarkach, udekorowany
czstkami mango. Angielski deser.đ4 białka,
1 szklanka śmietany kremówki,
3 łyżki cukru,
3/4 szklanki szampana,
3/4 szklanki likieru kawowego.
PRZYBRANIE :
4 łyżki rozdrobnionych orzechów włoskich,
4 łyżki pokruszonych kruchych ciastek.
Białka ubić na sztywn pianę, dodać cukier i ubijać nadal,
tak długo, aż rozpuści się cukier. Następnie pianę
wymieszać z szampanem. Śmietanę ubić na krem,
wymieszać z likierem i również połczyć z pian. Deser
nakładać od razu do pucharków, dekorować orzechami
i ciastkami. Czekoladowy mus.Ó5 jajek,
1/2 szklanki cukru,
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
1 łyżka masła,
1 tabliczka czekolady gorzkiej (10 dag),
1 szklanka śmietanki 30-procentowej,
2 łyżeczki cukru pudru,
1/2 torebki cukru waniliowego,
kilka orzechów włoskich do przybrania.
Żółtka ubić na parze z cukrem. W oddzielnym naczyniu
roztopić masło, czekoladę (1/4 czekolady zostawić do
przybrania) i dodać kawę. Połczyć, dodajc porcjami,
z ubitymi żółtkami i ostudzić. Białka ubić na sztywn pianę.
Wymieszać delikatnie z mas. Przełożyć do pucharków
i wstawić do lodówki.
Ubić śmietankę, pod koniec ubijania dodajc cukier puder
i cukier waniliowy. Przed podaniem przybrać mus bit
śmietan, wiórkami gorzkiej czekolady i orzechami. Pieczone banany.¶4 banany,
1 tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej,
2 łyżki rumu,
Banany opłukać, skórki nacić wzdłuż i lekko rozchylić.
W nacięcia wcisnć po kilka kawałków czekolady
skropionej rumem.Każdy banan zawinć w folię
aluminiow, ułożyć na blasze lub w naczyniu
żaroodpornym i wstawić na 10 min do piekarnika
nagrzanego do temp.180 st.C. Po upieczeniu zdjć folię
i z brzegów nacięcia usunć część skórki.
Podawać na gorco.
Zimny koktajl.`25 dag lodów czekoladowych,
3 łyżeczki kakao,
1 szklanka mleka,
1/2 łyżeczki cynamonu,
1/2 torebki cukru waniliowego,
2 łyżki rumu.
PRZYBRANIE :
owoce świerze lub z puszki,
wiśnie koktajlowe,
listki melisy, mięty lub szałwi.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w mikserze.
Przełożyć do pucharków. Przybrać owocami i listkami
melisy. Słoneczny deser.2 grejpfruty,
25 dag ananasów z puszki,
3 banany,
5 dag cukru pudru,
1 kieliszek likieru pomarańczowego (40ml),
6 długich biszkoptów (tzw. szampanek),
kilka plasterków cytryny ze skórk.
Wszystkie owoce pokroić w kostkę, posypać cukrem,
polać likierem i wstawić do lodówki na 40 min. Następnie
przełożyć do pucharków lub "miseczek" ze skórki
grejpfruta, ozdobić biszkoptami i plasterkami cytryny.
Banana Split.2 banany,
lody czekoladowe,
2 łyżki konfitury lub galaretki porzeczkowej,
1/4 l mleka,
opakowanie bitej śmietany w proszku,
Śmietanę w proszku rozprowadzić mlekiem i ubić
mikserem według przepisu na opakowaniu. Wstawić do
lodówki.
Banany obrać, przekroić wzdłuż. Na talerzykach ułożyć
po 2 połówki. Lody uformować w kulki dwiema
zamoczonymi w zimnej wodzie łyżkami, ułożyć między
bananami. Deser przybrać bit śmietan i galaretk lub
konfitur.
Góry lodowe.R0,5 l soku lub kompotu owocowego,
4 mandarynki,
4 plasterki ananasa z puszki,
1/2 szklanki wiśni z kompotu lub innych owoców (mog być
świeże, np. truskawki),
1 owoc kiwi.
Swieże owoce należy dokładnie umyć i obrać ze skórki.
Plasterki ananasa wyjć z kompotu i pokroić na mniejsze
czstki. Kiwi i inne większe owoce pokroić na plasterki,
a umyte i osczone truskawki na ćwiartki.
W plastykowych kubeczkach układać owoce warstwami.
Na koniec wstawić w środek drewniane łopatki (takie jak
do lodów), tak aby wystawały ponad brzeg kubeczka,
i zalać sokiem owocowym lub kompotem. Pozostawić do
zamarznięcia w zamrażalniku. Gdy po kilku godzinach
"lodowa góra" jest gotowa, wstawić kubeczek na chwilę
do miseczki z letni wod i wycignć "górę" z kubeczka.
Dzieciom, które nie mog jeść lodów, proponujemy
"szklane góry" z galaretki. Deser z czerwonym winem.ç50 dag świeżych brzoskwiń lub 1 puszka
brzoskwiń,
10 dag migdałów.
SOS :
1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina (100 ml),
2 żółtka,
2 łyżki cukru.
Świeże brzoskwinie sparzyć wrztkiem, obrać,
przepołowić i wyjć pestki. Brzoskwinie z puszki osczyć.
Owoce pokroić na czstki i ułożyć w salaterce. Migdały
sparzyć, obrać, niezbyt drobno pokroić.
PRZYGOTOWANIE SOSU :
Żółtka utrzeć z cukrem na puch, dodać wino i wymieszać.
Brzoskwinie polać sosem i posypać migdałami. Melon z lodami.2 małe dojrzałe melony,
4 porcje lodów waniliowych,
2 kieliszki (60 ml) koniaku,
4 wiśnie maraskino.
Melony umyć i włożyć do lodówki na 2 -3 godz. Przed
podaniem przekroić w poprzek na połowy i usunć pestki.
W połówki melona włożyć lody, ozdobić wiśniami i polać
koniakiem. Melon z owocami.1 duży melon,
60 dag owoców sezonowych (truskawek, malin, moreli,
brzoskwiń, winogron, jabłek),
8 dag cukru,
1/2 cytryny,
2 kieliszki (60 ml) koniaku.
Skroić czubek melona średnicy 10 cm i odłożyć do
lodówki. Łyżeczk usunć pestki, a następnie wydrżyć
z melona miższ. Miższ pokroić na drobne kawałki,
wymieszać z owocami, cukrem, koniakiem, sokiem z
cytryny, a następnie wraz z wydrżonym melonem wstawić
do lodówki na 4 - 5 godz. Przed podaniem podaniem
włożyć do wydrżonego melona pokrojone owoce.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]