Przepisy do 90 kalorii, Diety, przepisy i porady

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Przepisy do 90 kaloriiSur�wka z kapusty pekinskiej (87 kcal)Skladniki na 4 porcje:� 300 g kapusty pekinskiej� 100 g jablka� 100 g papryki czerwonej� koperek, szczypiorek� 4 lyzeczki oleju� sok z cytryny� przyprawa do salatek, s�l i slodzikWarzywa pokroic : kapuste we wstazki, jablko i papryke w kostke, koperek i szczypiorek posiekac. Z oleju, soku z cytryny i przypraw przygotowac sos, polaczyc z warzywami.Jedna porcja ( 125 g ) zawiera 87 kcalAnanas z serkiem homogenizowanym (84 kcal)Skladniki na 4 porcje:� 200 g chudego serka homogenizowanego� 200 g ananasa z puszkiAnanas pokroic w drobna kostke, wymieszac z serkiem.Jedna porcja ( 100 g ) zawiera 84 kcalColeslaw po polsku (85 kcal)Skladniki na 4 porcje:� 400 g bialej kapusty� kilka galazek koperku� 3 lyzki oleju� 1 i 1/2 lyzki octu winnego� lyzeczka musztardy� s�l, pieprz, paprykaKapuste oczyscic, oplukac, poszatkowac. Wlozyc do miski, opr�szyc sola, wymieszac. Musztarde wymieszac z olejem, octem winnym, przyprawic do smaku sola, pieprzem i papryka. Koperek umyc, posiekac. Kapuste wlozyc do salaterki, polac sosem, posypac koperkiem, wymieszac.Salatka z kapusty i solanu (85 kcal)� mala gl�wka bialej kapusty� po 10 dag czarnych i zielonych oliwek bez pestek� 15 dag sera solan lub feta� czubata lyzka kielk�w rzodkiewki� lyzeczka posiekanych listk�w bazylii� cwierc lyzeczki nasion kminku� dwie lyzki oliwy� pieprz� s�lOczyszczona kapuste pokroic w cwiartki, wyciac glab. Jedna cwiartke zetrzec na tarce o duzych oczkach, druga pokroic w kr�tkie, niezbyt szerokie wstazki, a dwie pozostale w bardzo cienkie, dlugie paseczki. Czesc oliwek pokroic w talarki, czesc na cwiartki, a reszte na pol�wki. Kielki sparzyc wrzaca woda, odcedzic. Wymieszac kapuste z oliwkami, kielkami i serem startym na tarce lub rozkruszonym. Dodac bazylie, kminek i oliwe, wymieszac. Tuz przed podaniem przyprawic sola i pieprzem.Salatka z czarnej rzodkwi (85 kcal)� 10 dag rzodkwi� 10 dag marchwi� 10 dag sera twarogowego� p�l szklanki jogurtu naturalnego� cukier� pieprz� s�lWarzywa dokladnie umyc. Oskrobana marchew i obrana rzodkiew zetrzec na duzych oczkach tarki, wlozyc do salaterki, dodac pokruszony twar�g, wymieszac z jogurtem, doprawic sola, pieprzem i cukrem. Ulozyc na lisciach zielonej salaty. Podawac z ciemnym pieczywem.Faszerowane pomidory i papryka (85 kcal)Skladniki na 4 porcje:� po straku czerwonej i z�ltej papryki� 2 straki zielonej papryki� 4 duze pomidory� 25 dag scislego twarogu p�ltlustego� 3 jaja� 4 mlode cebulki ze szczypiorem� maly sloiczek czarnych oliwek� 2-3 lyzki oliwy� zabek czosnku� sok z polowy cytryny� p�l lyzeczki sosu worcester� 2 lyzki bulki tartej� pieprz� s�lStraki papryki umyc, przekroic na p�l, oczyscic z pestek. Pomidory umyc, z kazdego sciac czubek i lyzeczka wydrazyc miazsz. Ulozyc pomidory na sitku tak, by wyciekl z nich sok. Do twarogu wbic jaja i utrzec w gladka mase, dodac drobno posiekana cebulke wraz ze szczypiorem, oliwki pokrojone w plasterki i czosnek roztarty z sola. Przyprawic mase sola, pieprzem, sosem worcester i sokiem z cytryny. Jesli trzeba, zagescic bulka tarta. Naczynie zaroodporne wylozyc folia aluminiowa posmarowana oliwa. Napelnic farszem pol�wki pomidor�w i papryki, ulozyc na folii. Brzegi folii lekko zagiac. Upiec w goracym piekarniku lub na grillu. Podawac z pieczywem i sur�wka z por�w i selera naciowego.Papryka po grecku (85 kcal)� kilogram papryki� 4 marchewki� cwierc selera� 1-2 pietruszki� por� 2 cebule� 30 dag pomidor�w lub 2 lyzki koncentratu� p�l szklanki oleju� kostka rosolowa� lyzka soku z cytryny� natka pietruszki� sproszkowana papryka� cukier� s�lWarzywa oczyscic, umyc, obrac lub oskrobac. Marchewke, seler i pietruszke zetrzec na grubych oczkach tarki, cebule pokroic w kostke, por w p�lplasterki, 2 straki papryki w paseczki i wlozyc na rozgrzany w garnku olej. Smazyc kilka minut, a nastepnie dodac obrane ze sk�rki, pokrojone w cwiartki pomidory lub koncentrat. Dusic kr�tko pod przykryciem, a gdyby farsz okazal sie zbyt rzadki, zdjac pokrywke i odparowac nadmiar wody. Doprawic cukrem, sola, sproszkowana papryka i lekko przestudzic. Ze strak�w wykroic gniazda nasienne. Napelniona farszem papryke ulozyc w plaskim garnku, podlac 2 lyzkami oleju, polowa szklanki rosolu i udusic pod przykryciem. Przed podaniem posypac natka pietruszki.Leczo z kielbasa (85 kcal)� 75 dag papryki� po 50 dag cebuli i pomidor�w� po 25 dag par�wek i kielbasy� 2 lyzki oleju lub lyzka smalcu� 2 zabki czosnku� natka pietruszki� ostra sproszkowana papryka� s�lZ umytej papryki wyjac gniazda nasienne, a straki pokroic w paski. Pomidory sparzyc, wlozyc na moment do zimnej wody i obrac ze sk�rki. Z par�wek zdjac oslonki. Cebule, par�wki i kielbase pokroic w talarki. W plaskim rondlu lub na patelni rozgrzac tluszcz i podsmazyc najpierw cebule, nastepnie kielbase i par�wki, potem papryke. Na koniec wlozyc pokrojone w cwiartki pomidory i dusic leczo na srednim ogniu 10-15 minut. Tuz przed zdjeciem z ognia doprawic przecisnietym przez praske czosnkiem, sola i sproszkowana papryka. Gotowa potrawe posypac natka pietruszki.Botwinka duszona z jablkiem (87 kcal)Skladniki dla 4 os�b:� 2 cebule� 2 peczki botwiny z buraczkami (8 malych lub 4 wieksze)� jablko� s�l, pieprz� sok z 1/2 cytryny� lyzeczka maki� lyzka maslaCebule oczyscic, jablko umyc, obrac. Cebule pokroic w �semki, jablka w slupki. Botwine i buraczki oczyscic, umyc i pokroic. Do rondla wlac 2 szklanki wody, wrzucic pokrojone buraczki, posolic, dodac lyzeczke soku z cytryny, gotowac do miekkosci (jezeli wody bedzie za malo, uzupelnic). Wrzucic botwine, gotowac przez 7-10 minut, dodac jablko, jeszcze chwile pozostawic na ogniu. Maslo rozgrzac na patelni, wrzucic cebule, zeszklic, wsypac make, wymieszac. Zasmazke dodac do buraczk�w, botwinki i jablka, przyprawic pieprzem, sokiem z cytryny, wymieszac.Salatka z papryka (87 kcal)Skladniki na 4 porcje:� gl�wka salaty (200 g)� jablko� papryka konserwowa� og�rek� 1/2 szklanki smietany� s�l, cukier, pieprz, mielona papryka� 2 lyzki posiekanego szczypiorkuListki salaty umyc, osuszyc, porwac na male kawalki. Jablko umyc, obrac, wyciac gniazdo nasienne, miazsz pokroic w paseczki. Og�rek umyc, obrac. Papryke odsaczyc. Og�rek i papryke pokroic w paseczki. Salate, jablko, og�rek, papryke wymieszac. Smietane przyprawic, dodac szczypiorek, polac salatke.Sur�wka z kapusty i jablka (89 kcal)Skladniki na 4 porcje:� 250g kapusty kiszonej� po 1/2 papryki czerwonej i zielonej� 10 czarnych oliwek lub suszonych sliwek� kiszone jablko� 2 lyzki oliwy� s�l, cukierKapuste drobno pokroic. Papryki umyc, oczyscic, pokroic w paseczki. Jablko pokroic w slupki tej samej wielkosci, oliwki odsaczyc (sliwki namoczyc, wyjac z nich pestki). Papryke, jablko, kapuste i oliwki przelozyc do salaterki. Oliwe wlac do miseczki, dodac s�l i cukier, wymieszac. Sur�wke polac sosem. Odstawic na 1 godzine.Cykoria w serowym sosie (90 kcal)Skladniki na 4 porcje:� 4 cykorie (po 150 g)� 200 g pelnotlustego twarozku� 4 lyzki mleka� 1 srednia cebula� 1 zabek czosnku� po 1/2 peczka natki pietruszki i szczypiorku� s�l� bialy pieprz� kilka kropli sosu tabascoCykorie przekroic wzdluz na p�l. Pol�wki wymyc dokladnie w biezacej, zimnej wodzie i dobrze osaczyc. Nastepnie starannie wykroic glab. Twarozek utrzec z mlekiem na gladka mase. Cebule i czosnek obrac. Cebule pokroic w drobna kostke. Czosnek wycisnac przez maszynke lub r�wniez bardzo drobno posiekac. Ziola wymyc, otrzepac z wody i, pozostawiajac kilka galazek do przybrania, drobno posiekac. Twar�g wymieszac delikatnie z cebula, czosnkiem i ziolami. Doprawic na ostro sola, pieprzem i sosem tabasco. Ulozyc dekoracyjnie na talerzykach po dwie pol�wki cykorii, nalozyc na nie krem twarogowy i przybrac danie bukiecikami z zi�l.Koktajl ziolowy z og�rkiem (90 kcal)Skladniki na 4 porcje:� maly og�rek salatkowy (300 g)� peczek koperku� peczek szczypiorku� peczek natki� 2 szklanki kefiru� s�l, grubo mielony pieprz� 2 lyzki octu winnegoOg�rek obrac, przekroic na polowe, wydrazyc pestki. Miazsz pokroic w dosc grube kawalki. Koperek, szczypiorek i natke oplukac i osuszyc. Poodrywac od lodyzek listki natki i koperku, szczypiorek drobno posiekac. Do malaksera przelozyc og�rki i posiekana zielenine, dodac kefir i zmiksowac. Przyprawic do smaku sola, pieprzem i octem. Przygotowany nap�j dobrze oziebic w lod�wce, wlac do szklaneczek. Przed podaniem udekorowac zielenina.Salatka z mlodej kapusty (90 kcal)Skladniki na 4 porcje:� 1 gl�wka mlodej kapusty� 1 maly peczek rzodkiewek� 20 dag rzepy (lub bialej rzodkwi)� 1/2 og�rka salatkowego (ok. 30 dag)� 10 dag salami z pieprzem (cieniutkie plasterki)� 1 peczek szczypiorku� 5 lyzek octu z czerwonego wina� 1/2 lyzeczki lagodnej musztardy� 4 lyzki oleju� s�l, grubo mielony czarny pieprzKapuste oczyscic, oplukac, liscie pokroic w cienkie paseczki. Obgotowac w duzej ilosci osolonej wody (okolo 3 minut), dobrze osaczyc. Rzodkiewki oczyscic, oplukac, przekroic na pol�wki. Rzepe obrac, zetrzec na grubej tarce. Og�rek umyc, pokroic w skosne, cienkie plasterki. Kapuste wymieszac z og�rkiem, rzepa, rzodkiewkami i plasterkami salami. Szczypiorek posiekac. Ocet wymieszac z musztarda, doprawic sola i pieprzem. Powoli, nie przerywajac mieszania, wlewac olej. Do sosu dodac szczypiorek (lyzke szczypiorku odlozyc), polac salatke, wymieszac i przelozyc na talerze. Posypac reszta szczypiorku.Kolorowa salatka (90 kcal)Skladniki na 6 porcji:� 2 r�ze kalafiora� 1/2 lyzeczki curry� 25 dag fasolki� s�l� 2 pomidory� 3 jajka� rzodkiewki� salata� koperek� cebulka� 2 lyzki majonezuKalafiora ugotowac na p�lmiekko w wodzie z dodatkiem soli i curry, osaczyc. Fasolke pokroic na kawalki, ugotowac. Jajka ... [ Pobierz całość w formacie PDF ]