Przyprawy do kazdej potrawy , jedzonko

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Niniejszy
darmowy
ebook zawiera
fragment
pełnej wersji pod tytułem:

Aby przeczytać informacje o pełnej wersji,
Darmowa publikacja
, dostarczona przez
Niniejsza publikacja może być kopiowana oraz dowolnie
rozprowadzana tylko i wyłącznie w formie dostarczonej przez
Wydawcę. Zabronione są jakiekolwiek zmiany w zawartości
publikacji bez pisemnej zgody Wydawcy. Zabrania się jej
odsprzedaży, zgodnie z
© Copyright for Polish edition by
Data: 28.02.2006
Tytuł: Przyprawy do każdej potrawy (fragment utworu)
Autor: Anna Popis-Witkowska
Projekt okładki: Marzena Osuchowicz
Korekta: Sylwia Fortuna
Skład: Anna Grabka
Internetowe Wydawnictwo Złote Myśli
Złote Myśli s.c.
ul. Daszyńskiego 5
44-100 Gliwice
WWW:
EMAIL: kontakt@zlotemysli.pl
Wszelkie prawa zastrzeżone.
All rights reserved.
SPIS TREŚCI
.........................................................................................................4
............................................................................................................................5
.................................................................................................................................6
............................................................................................................9
........................................................................................................11
...........................................................................................................................12
...........................................................................................................................15
.......................................................................................................................17
....................................................................................................................19
..........................................................................................................................22
.........................................................................................................................23
........................................................................................................................26
...........................................................................................................................28
.....................................................................................................30
........................................................................................................................32
........................................................................................................................34
.............................................................................................................................37
........................................................................................................................39
...........................................................................................................................42
....................................................................................................................43
................................................................................................................45
..........................................................................................................................48
.......................................................................................................................50
............................................................................................................................52
....................................................................................................................54
.......................................................................................................................55
..................................................................................................................57
.........................................................................................................................59
.....................................................................................................................61
..............................................................................................................................63
............................................................................................................................64
.............................................................................................................................66
.......................................................................................................................68
.........................................................................................................................70
............................................................................................................................73
......................................................................................................................75
..........................................................................................................................78
.........................................................................................................................79
..........................................................................................................81
..........................................................................................................................83
.....................................................................................................................84
..........................................................................................................................86
.............................................................................................................88
JAKIE PRZYPRAWY PASUJĄ
......................................90
....................................................................................93
.................................................................................................................................93
...............................................................................................................95
........................................................................................................97
.............................................................................................................98
...........................................................................................................99
.............................................................................................................100
...................................................................................100
.................................................................................................103
DO
RÓŻNYCH POTRAW?
  PRZYPRAWY DO KAŻDEJ POTRAWY – darmowy fragment –
Anna Popis-Witkowska
● str.
4
PRZYPRAWY
Według słownika – przyprawa to „substancja dodawana do potraw
dla polepszenia ich smaku i zapachu”. Każdy z nas umie wyliczyć
z pamięci przynajmniej kilka przypraw. Ale co o nich wiemy?
Najczęściej znamy ich smak i kolor - i na tym kończy się nasza wiedza
o nich. A przecież wiele przypraw ma ciekawą historię, często też nie
mamy pojęcia, że zanim dane zioło zaczęło być przyprawą, to było
lekiem lub nawet substancją magiczną. Do dziś wiele z roślin
przyprawowych funkcjonuje równolegle w lecznictwie. No i wielu
dodajemy do potraw w celu pobudzenia namiętności partnera – tak,
tak, przyprawy bywają także afrodyzjakami.
Jedzenie jest koniecznością i przyjemnością - niech ta przyjemność
będzie jak największa. Temu właśnie służą przyprawy. Wystarczy
szczypta tego czy owego – i zwykły kotlet może stać się daniem
godnym królewskiego stołu i najbardziej wyrafinowanego
podniebienia.
Dzięki temu poradnikowi mogą się Państwo dowiedzieć, skąd
pochodzi dana przyprawa, od jak dawna jest znana, jaką ma historię
i – co chyba jednak najważniejsze – jaka przyprawa do jakiego
pasuje dania. Niniejsza książka pomoże uniknąć kulinarnej wpadki
i doradzi, co z czym łączyć, co czym przyprawić, by efekt był
znakomity. Aby ułatwić szukanie – opisy przypraw są ułożone
alfabetycznie według nazw.
Życzymy Państwu, by gotowanie stało się wspaniałą przygodą,
podróżą w świat nieznanych, acz wspaniałych smaków i aromatów!
Copyright by Wydawnictwo
& Anna Popis-Witkowska
  PRZYPRAWY DO KAŻDEJ POTRAWY – darmowy fragment –
Anna Popis-Witkowska
● str.
5
Alpinia
(Alpinia)
Opis
Bylina z rodziny imbirowatych, dorasta do wysokości 2,5 metra,
występuje w kilku odmianach. Nazywana też gałgantem.
Przyprawą jest świeży bądź suszony korzeń (suszony często jest
mielony na proszek).
Pochodzenie
Azja Południowa.
Historia
Przyprawa używana od dawien dawna w Malezji, Chinach
i Indiach. Jest także rośliną leczniczą.
Właściwości
Korzenny smak i zapach.
Zastosowanie
Dodaje się alpinii do potraw kuchni chińskiej, malajskiej
i hinduskiej. Pasuje do drobiu i ryb, a także do potraw z ryżu.
Copyright by Wydawnictwo
& Anna Popis-Witkowska
  [ Pobierz całość w formacie PDF ]